İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Halı Seçerken Nelere Dikkat Etmek Gerekir? 

Evlerimizin tamamlayıcı parçası olan ve Türk geleneklerinde oldukça önemli bir yere sahip olduğunu bildiğimiz halılarımız, farklı çeşitlerde, desenlerde ve modellerde olarak bize birçok çeşit sunmaktadır. Halılarımızı seçerken bazen tüm bu model ve çeşitler üzerinde doğru seçimi yapmakta zorlanabiliriz. Halı seçerken genel anlamıyla göz önünde bulundurmanız gereken değişkenleri ve önemli noktaları ise yazımızın devamında okuyabilirsiniz. 

Halının Uzun Ömürlü Olması İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?

Halı seçimi yapılırken görsel bir tatminden ziyade ihtiyaca yönelik bir seçim olması halının daha uzun süreli olarak kullanılmasını sağlayacaktır. Halı seçerken nelere dikkat etmek gerekir? Desen, marka ve modelden önce bir halı için kullanılabilirliği değerlendirmek gerekir. Halı seçerken kullanılabilirliğini göz önüne alarak halının kullanılacağı alanın ve zeminin belirlenmesi oldukça önemlidir. Nereye ve nasıl konulacağı belli olmayan halılar istediğiniz görüntünün oluşmamasına sebep olabilir. Bu nedenle halınızı koyacağınız alanın ölçülerini, alanı nasıl kullanmak istediğinizi ve halının muhtemel duruşunu düzgünce belirlemeniz gerekecektir. Eski dönemlerde halılar duvardan duvara bir model şeklinde kullanılsa da, ısıtmanın geliştirilmesi neticesinde günümüzde halıların boyutları daha küçük tercih edilebilmektedir.

Halının kullanılabilir ve uzun ömürlü olmasının önemli olduğundan yukarıda bahsetmiştik. Bir halının bu özellikleri taşıyabilmesi için bazı durumları karşılaması gerekecektir. Halının sağlığa etkisini ve alerjik rahatsızlıkların durumunu halı alırken düşünmek gerekir. Bazı halılar üretiliş biçimi açısından toz tutmaya daha yatkın olabilirler. Bu durumda toza ya da başka etkenlere karşı alerjisi olan kişiler kolaylıkla tetiklenebilecektir. Bunun önüne geçmek için bir halının alerjik rahatsızlıkları tetiklemeyecek şekilde toz tutmayan türde tercih edilmesi gerekir. Temizlik ve bakımının kolay olması da uzun süreli kullanımlarda oldukça önemli bir detaydır.
 

Halı Rengi Seçerken Nelere Dikkat Etmelidir?

Halı seçimindeki en genel ve önemli noktaları yukarıda belirttikten sonra dekorasyon ve uyum açısından bir halı seçiminin önemini konuşabiliriz. Halının bir ortamdaki etkisi yadsınamaz bir gerçek olduğu için halı tercih ederken renk, desen ve modeli konusunda seçici olmak gerekmektedir. Halının rengini belirleyen en önemli faktör mobilyalardır. Mobilyalarla birlikte bir bütün oluşturacak şekilde seçimler yapılması gerekmektedir.

Eğer klasik model bir mobilyanın olduğu salonunuz varsa o zaman halılarınızı klasik desenlerde ve daha zarif renklerde tercih edebilirsiniz. Klasik olarak dizayn edilmiş ve açık renklerin ağırlıkta olduğu bir salon için bordo, siyah, altın sarısı gibi renklerden yapılan seçimler daha uyumlu bir havanın oluşturulmasına yardımcı olur. Ancak mobilyalarınızı koyu renkte tercih ettiyseniz o zaman beyaz, gümüş ya da krem gibi daha açık renklere başvurarak dengeli bir hava yaratabilirsiniz.

Eğer daha spor ve rahat bir ortam için tercih yapacaksanız o zaman desen ve modellerde daha güncel ve hafif tercihlere başvurmanız doğru bir seçim olacaktır. Koyu renklerde dizayn edilen bir alan için ortamdaki kontrastı derinleştirmek amacıyla açık renklerde ve geometrik modellerde seçimler yapabilirsiniz.

Yorumlar kapatıldı.