İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İlk Adım Ayakkabısı Nasıl Olmalıdır? 

Ayakta durarak ilk adımlarını atmaya başlayan bebekler için yepyeni bir tecrübe olan ayakkabı alışkanlığında ebeveynlere oldukça önemli görevler düşmektedir. Bebekler genellikle 1 yaş ve üstü dönemlerde yürüme evresine geçerler. Bebeğin yürümeye geçmesi, en fazla 18.aya kadar sürmektedir. 18 aydan sonra hala yürümekte zorlanan bebekler olursa fizyolojik açıdan sorun olabileceği için kontrol edilmesi gerekmektedir. Ancak her bebek aynı zamanda yürümeye başlamayabilir. Bu süreçte sıkılmadan ve kıyaslama yapmadan bebeğin yürüme sürecine destek olmak önemlidir. 

İlk Adım Ayakkabısı Nasıl Özelliklere Sahip Olmalıdır?

Ayakta durmaya başlayan bebek için ilk adım ayakkabısının kullanımı, tarzı ve malzemesi oldukça önemlidir. Yürümeye başlayan bebekler için 2 yaşa kadar sadece dışarıda ayakkabı giydirilmelidir. Ayakların gelişimi ve doğru adım atabilmenin öğrenilmesi için oldukça önemlidir. Tercih edilecek olan ilk adım ayakkabısının, bebeğin ayağını rahatça ve yumuşak bir şekilde saran, hakiki deri ya da pamuk gibi hava alabilen, esnek dikişlere sahip olan ayakkabılar olmalıdır. Bebeğin, ayakkabı içerisinde kendisini rahat hissetmesi, kendisine güvenerek daha rahat yürümesine yardımcı olur. Bu ayakkabılarda hiçbir zaman ilk tercih güzel ve şık olması olmamalıdır. Sevimli ve pullu bir ayakkabıdan ziyade, bebeğin ayak gelişimine uygun bir ortopedik ayakkabının tercih edilmesi gerekir. 

Ortopedik, esnek ve yumuşak tabanlı ayakkabılarda bir diğer önemli nokta bebeğin kendi numarasının tercih edilmesidir. Seneye de giyebileceği düşünülerek büyük numarada alınan ayakkabılar, bebeklerin ayak gelişimini olumsuz yönde etkiler ve topuk kayması, bacakların doğru basamamaktan kaynaklı olarak hasar görmesi gibi durumlarla karşılaşılabilir. Seçilen ayakkabının, bebeğin tam ihtiyaç duyduğu numarada olması ve topuğunu çok sıkmadan doğru bir şekilde kavraması gerekir. Bağcıklı ya da cırt cırtlı ayakkabılar, bebeklerin topuklarını daha iyi kavradığı için öncelikli tercih olabilirler. Ayağı yeteri kadar kavrayan ayakkabılar, ayakkabı içerisinde ayağın öne kaymasını engelleyerek ayak parmaklarına zarar gelmesini de önlerler. 

İlk Adım Ayakkabısının Doğru Seçimindeki Önemi Nedir? 

Doğru ayakkabı tercihi ile birlikte bebeklerin ayakkabı içerisinde yeterince rahat olması için, terlemeyi önleyen pamuklu çoraplar tercih edilmelidir. Plastik ayakkabılar gibi ayağı sürekli terleten ve mantar oluşumuna zemin hazırlayan rahatsız malzemelerden ayakkabı seçiminde uzak durmak gerekir. Bebeklerin doğru yürüme yetisini kazanabilmeleri ve ayak gelişimlerini sağlıklı bir şekilde tamamlayabilmeleri için ayakkabı seçimi oldukça önemlidir. 

Yorumlar kapatıldı.