İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Okul Öncesi Dönemde Yaratıcılığı Desteklemek İçin Ne Yapılabilir?

Çocukların okul ile tanışmadan önceki 0-6 yaş aralığındaki dönemlerine okul öncesi dönem denilmektedir. Bu dönemde çocuk, temel alışkanlıkları kazanır ve kişiliğini oluşturur. Çocukların keşfetmesi, keşfettiklerini anlamlandırması ve karakterlerini oluşturması açısından okul öncesi dönem büyük önem taşımaktadır. Çocuğun bedensel, zihinsel, duygusal ve toplumsal olarak gelişiminin hızlandığı bu dönemde çocuk almaya ve öğrenmeye oldukça açıktır. Bu nedenle okul öncesi dönemin ebeveynler tarafından doğru yatırımlar ile değerlendirilmesi gerekmektedir. 

Okul öncesi dönemde çocukların yaratıcılık duygusunu destekleyerek özgün düşünmelerini sağlamak için ebeveynlere düşen bazı görevler bulunmaktadır. Bir çocuğun yaratıcılığının gelişebilmesi için öncelikle kendisini ve fikirlerini rahat bir şekilde ifade edebilmesi gerekir. Bu nedenle çocuğun anlayabildiği dönemden itibaren sürekli çocukla konuşarak iletişim içerisinde olarak çocuk kendisini ifade etmesi konusunda teşvik edilebilir. Konuşabilen bir çocuk için ise etrafındaki nesneleri tanıtmak, ona sorular sormak, anlattıklarını dinleyerek ilgilenmek ve ilgiyle takip etmek, oyunlarına ortak olarak yaratıcılıklarını desteklemek ve tüm sorularına cevap vermeye gayret etmek gerekmektedir. 

Yaratıcılığın Önemi Nedir?

Yaratıcılık, fikirler arasında sivrilebilen özgün düşüncelerin meydana gelebilmesi için kişinin sahip olması gereken bir karakteristik özelliktir. Yaratıcılık geliştirilebilir, ilham alınabilir. Ancak diğer tüm kişilik özellikleri gibi çocukluktan gelen bir gelişim ve ilgi sonucunda yaratıcılığın bir boyut kazandığını söyleyebiliriz. Kişilik özelliklerinin oturduğu ve çocuğun kendi karakterini oluşturduğu bu dönemde, yaratıcılık özelliğini desteklemek için yukarıda belirttiğimiz destekleri de göz önüne alarak çocuğu yaratıcılık açısından fikirlere ve düşüncelere doyurmak gerekmektedir. Temelinde yaratıcılığı barındıran ve farklı düşünce tarzlarının somut birer yansıması olan sanat ise, çocuklar için yaratıcılık özelliklerini keşfederek oluşturmaları açısından oldukça önemli bir kavramdır diyebiliriz. 

Okul Öncesi Yaratıcılığı Destekleyen Sanat Etkinlikleri Nelerdir? 

Çizgi çalışmaları eğitimiOkul öncesi dönemde çocuğun yaratıcılığını desteklemek ve geliştirmek için sanat etkinliklerine başvurabileceğimizden bahsetmiştik. Buna göre çocuğun etkinlikler esnasında kullanabileceği malzemeler, yöntemler ve etkinlikler hakkında daha fazlasını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Okul öncesi dönemde yaratıcılığı desteklemek için sanat etkinliklerinin ve yapılma sürecinin bazı gereklilikleri karşılaması gerekmektedir. Bir öğretmen ya da ebeveyn tarafından gerçekleştirilen etkinlik esnasında çocuğun yaratıcılığa yönlendirilerek yapıcı olmasına yardımcı olmak gerekir. Eğitici bir süreç içerisinde çocuğun başarına destek olarak ilgisini çekecek etkinlikler düzenlemek gerekmektedir. Her çocuğu kendi gelişim sürecinde değerlendirerek bu duruma göre çocukları birbirleri ile kıyaslamamak gerekmektedir. 

Yapılabilecek etkinlikler arasında oyun hamuru ya da kâğıttan şekiller yapmayı deneyebilirsiniz. Çocuğun özgürce yazıp çizebileceği boyaları ve kâğıtları kullanarak katı kurallara bağlı olmadan çocukların kendilerini sanat aracılığı ile ifade edebilmesine yardımcı olabilirsiniz. Renkli taşlar toplayarak bir karton üzerine bu taşlardan mozaik oluşturabilirsiniz. Kolay bulunabilir malzemelerden olan taşları kullanarak da çocuğunuzla bir sanat etkinliği yapabilirsiniz. Biraz taş ve boya ile taşları renklendirerek çocuğunuzun istediği şekilde tasarlamasına izin verebilirsiniz. 

Yorumlar kapatıldı.