İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Saç Dökülmesinin Sebepleri Nelerdir? 

Erkeklerin ve kadınların ortak problemlerinden biri olan saç dökülmesi, tedavi edilmediği ya da kontrol altına alınmadığı sürece bölgesel kelliğe kadar gidebilen ciddi bir problemdir. Saç dökülmesi için genel ve kesin olarak bir sebepten bahsetmek mümkün olmadığı gibi sebebe yönelik çözümlerin belirlenmesi de her zaman kolay olmayabilir.

Saç dökülmesinin sebepleri arasında kan değerlerindeki düşüklük, hormonal bozukluklar ya da strese bağlı sebepler yer alabilir. Tam ve doğru sebebin belirlenmesi için bir uzman kontrolünde gerekli tetkiklerin yaptırılması ve asıl probleme yönelik tedavilerin belirlenmesi oldukça önemlidir. Doğru sorun belirlenmediği takdirde yapılan yanlış tedaviler neticesinde saçların daha çok dökülmesine sebebiyet verilebilir. Örneğin kan değerlerinde düşüklük olan birinin saç dökülmesi belirtisini dikkate almadan kullanacağı herhangi bir ilaç ya da şampuan kontrolsüz sonuçların doğmasına sebebiyet verebilmektedir. 

Gün içerisinde rahatsız etmeyecek miktarda 100-150 adet saç telinin dökülmesi genellikle normal kabul edilir. Ancak saç tutulduğu zaman ele gelen fazla dökülme gibi durumlar ciddi saç dökülmelerini ifade etmektedir. Bu saç dökülmelerinin bazıları genetik faktörlere bağlı olarak gelişebilmektedir. Erkeklerde görülen saç dökülme tipinin genetik olduğu ve önlenemez ancak bazı yöntemler ile yavaşlatılabilir olduğu bilinmektedir. 

Saç Dökülme Nedenleri Nelerdir?

Bir diğer nedenlerden biri ise deride gerçekleşen sorunlardan kaynaklı olarak yaşanan saç dökülmeleridir. Deriyi saran hastalıkların saç derisini de etkilemesi sonucunda saçlarda kopmalar yaşanabilmektedir. Sedef hastalığı, mantar hastalıkları ya da liken hastalığı gibi deri rahatsızlıklarında dökülmelerin tedavi edilebilmesi için öncelikle hastalıklı derinin iyileştirilmesi gerekmektedir. Özelliklerle kadınlarda saç dökülmesine sebep olan başlıca problem, hormonlardır. Adet düzensizliği, hamilelik ya da doğumdan sonraki dönemlerde, vücutta değişen hormonlardan dolayı sıklıkla saç dökülmesi görülebilmektedir.

Kimyasal kozmetiklerin deri üzerindeki olumsuz etkileri, kemoterapi tedavisinde vücudun direncinin düşürülmesi, yetersiz beslenme ve vitamin eksikliği gibi çeşitli nedenlerden dolayı da saç dökülmesinin yaygın bir şekilde görüldüğünü söyleyebiliriz. 

Saç Dökülmesini Önlemek İçin Ne Yapmalı?

Saç dökülmesini önlemek için yapılacak ilk şey, sorunu ve sorunun kaynağını doğru bir şekilde belirlemektir. Özellikle kadınlarda şiddetli saç dökülmesinin görüldüğü durumlarda bir dâhiliye uzmanı ya da jinekologla görüşerek gerekli testlerin ve değerlerin kontrol edilmesini sağlamak gerekecektir. Eğer hormon ve kan değerlerinde herhangi bir sorun çıkmazsa o zaman genetik faktörlerin incelenmesi gerekebilir. 

Belirlenen temel sebeplerin haricinde hala daha bir gariplik bulunmaz ise kişinin beslenme düzenini değiştirerek vitamin ve mineral açısından daha zengin besinler tüketmesi tavsiye edilebilir. Çeşitli maske ve doğal yağlarla saç derisinin rahatlatılarak saç derisine sağlıklı bir şekilde bakmak da saç dökülmesi konusunda yardımcı olacak yöntemlerden biridir. Özellikle kuru saç derisine uygulanan hindistan cevizi yağı, zeytinyağı, susam yağı besleyici etki göstererek saç telinin daha kalın ve sağlıklı olmasına yardımcı olacaktır. 

Yorumlar kapatıldı.