İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Rahim Hastalıkları Nelerdir? 

Uterus olarak da bilinen rahim, memeli hayvanlarda gebeliğin gerçekleştirildiği organa verilen isimdir. İnsanlarda ve birçok memelide üreme sisteminin bir parçasını oluşturan rahim, rahim ağzı (serviks), fallop tüpleri ve rahim iç tabakası olan endometriumdan oluşur. Kadınların, hayatlarının birçok aşamasında, sık sık muayeneye giderek sağlığına oldukça dikkat etmesi gereken bir organdır. Zamanında tespit edilemeyen ya da dikkate alınmayan belirtiler neticesinde rahimde oluşan hastalıklar ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Dünya üzerindeki kadınların pek çoğu rahim hastalıklarına yakalanarak yetersiz bakım neticesinde hayatlarını kaybetmektedir. 

En Yaygın Rahim Hastalıkları Hangileridir?

Rahim hastalıkları arasında en tehlikelisi olan rahim kanseridir. Müdahale edilmediği takdirde kadınlarda ölümcül sonuçlara sebep olabilir. Endometrium kanseri olarak da bilinen bu hastalık özellikle 50 yaş üstü kadınlarda görülür. Ultrason ile yapılan kontrollerden sonra biyopsi ve patolojik incelemeler neticesinde kesin bir sonuca varılabilmektedir. Erken teşhis ve erken müdahale ile birlikte başarılı sonuçların alındığını söyleyebiliriz. 

Rahimde gerçekleşen hastalıklardan en yaygın olanı ise rahim ağzı enfeksiyonudur. Cinsel yolla bulaşan bakterilerin rahim ağzında birikerek yayılması neticesinde enfeksiyon oluşur. Pap smear testleriyle birlikte kan testiyle yapılan tetkikler sonucunda ilaç tedavisi ile hastalık atlatılabilmektedir. Rahim içerisinde görülen bir diğer anomali ise miyom ve poliplerdir. Miyomların neredeyse her kadında var olan iyi huylu büyümeler olduğunu söyleyebiliriz. 35 yaşın üzerinde olan her 4 kadından birinde oluşan bu miyomlar ilaç tedavisi ile büyük oranda iyileştirilebileceği gibi tedavinin yanıt vermediği durumlarda cerrahi işlemler ile alınabilmektedir.  Polipler ise miyomlardan daha farklı olarak kanamanın daha fazla olmasına sebep olan ve endometriuma yerleşen et parçalarıdır. Düzenli doktor kontrolü ile birlikte eğer gerekliyse cerrahi tedavi önerilmektedir. 

Bu hastalıklarla birlikte kadınlarda görülen diğer rahim hastalıkları arasında kas bağlarının zayıflaması neticesinde meydana gelen rahim sarkması ve rahim iç dokusunun normalden çok daha farklı şekilde büyümesine sebep olan endrometriozis ya da çikolata kisti de bu hastalıklara örnek verilebilmektedir. 

Rahim Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir? 

Genel olarak bakıldığı zaman rahim hastalıklarının benzer belirtiler gösterdiği ancak bazı durumlarda birbirlerinden ayrıldığı görülmektedir. Rahim hastalıklarının en yaygın belirtileri arasında kasık ağrıları ve şiddetli adet sancısı yer almaktadır. Bununla birlikte vajina bölgesinde oluşan lekelenmeler ve kesilmeyen kanamalarda rahim kanserinin yaygın belirtileri arasında gösterilebilir. Enfeksiyonun en yaygın belirtileri arasında ise farklı renkte ve keskin bir kokuda devam eden akıntılardır.

Miyomların en yaygın belirtileri arasında ise uzun süren kanamalar ve daha sık adet görme vardır. Bu belirtilerle birlikte karında oluşan kramplar, kansızlık ve ilişki sırasında ağrı da miyomların belirtileri arasında gösterilebilir. Önemli bir hastalık olan ve tedavi olmayan endometriozisin belirtileri ise kasık ağrısı ile başlamaktadır. Bu ağrıyı ilerleyen zamanlarda ishal ve idrar yaparken oluşan ağrılar takip eder. 

Yorumlar kapatıldı.