İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ramazan Pidesinin Tarihi Nerelere Dayanmaktadır?

Ramazan ayı ve oruç denildiği zaman akla gelen, artık her gün ulaşmak mümkün olsa da Ramazan’da tadı bir farklı olan Ramazan pidesinin tarihi 500 yıl öncesine kadar dayanmaktadır. Bir ekmek türü olan ve farklı coğrafyalarda değişik isimlerle kendisine karşılık bulan pide, oldukça yaygın olarak tüketilen ve sevilen bir yiyecektir. Yabancı ülkelerde ‘pita’ olarak adlandırılan ve yapı olarak pideye oldukça benzeyen, Ermenistan’da da ‘matnakaş’ olarak bilinen başka ekmek türleri de bulunmaktadır.

İnsanlığın en eski yiyeceklerinden biri ekmeklerdir. Basit bir şekilde ve kolay malzemelerle yapılan ekmek, farklı kültürlerde ve milletler de her zaman sofraların en doyurucu besinlerinden biri olabilmeyi başarmıştır. İlk olarak eski çağlarda Mısır’da ekmekçilik faaliyetlerinin oldukça yaygın olduğunu söyleyebiliriz. Mısır’da yetiştirilerek fazlası ihraç edilen ekmek malzemeleriyle birlikte ekmek tarifini zamanla Yunanistan halkıda öğrenmiş oldu. Bizans İmparatorluğu’na taşıyan Yunan halkı, bu kültürün Avrupa’ya ulaşmasına da öncülük etmiş oldular.

Bunlarla birlikte o dönemlerde göçebe bir yaşam tarzını benimseyen Türk halkı içinde ekmek, lavaş, pide ya da yufka gibi doyurucu besinler oldukça önemliydi. Anadolu’ya ulaşan Türklerin yerleşik hayata alışmasıyla birlikte fırınlar kuruldu ve daha fazla ekmek çeşidi üretilmeye başlandı. Pide kültürünün asıl geliştiği dönem ise Osmanlı İmparatorluğu’nun 15.-16. Yüzyıl dönemlerine denk gelmektedir. Zaman geçtikçe kültürün daha büyük bir parçası olan pide ise günümüzde Ramazan ayıyla birlikte beklenen değerlerden biri olmuştur.

Evde Ramazan Pidesi Nasıl Yapılır?

Ramazan pidesini evde yapmanın kolay olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak kendine özgü olan kıvamı ve malzemeleri ile birlikte pideyi yapmak biraz dikkat isteyen bir iştir diyebiliriz. Genelde yuvarlak olan ve üzerine kare şekillerin verildiği Ramazan pidelerini mayalı hamurdan yapılır. Hamurun kıvamı, diğer ekmek hamurlarına göre daha sıvı ve cıvıktır. Cıvık hamura şekil verirken tezgaha yapışmasını önlemek için altına kepek konulabilir.

Bu cıvık hamurun üzerine fırına atmadan önce kuru olmaması için yumurta akı ya da ‘şifa’ denilen bir karışım sürülmektedir. Şifa olarak adlandırılan karışım, un ve suyun kaynatılması ile elde edilir. Eğer pidenin üzerine yumurta akı sürülmüşse şifa sürülmesine gerek kalmaz. Tırnaklı pide olarak bilinen pide şeklinde, pidenin fazla şişmesini önlemek için ortasına delik açılmaktadır. Açık fırında daha kolay pişen pideyi evinizdeki fırınlarda da pişirerek yakın bir lezzette pide yapabilirsiniz.

Ramazan Pidesi Kaç Kaloridir?

Diyet yapanların özellikle merak ettiği bir diğer konu ise Ramazan pidesi kaç kaloridir? Karbonhidrat açısından zengin olan Ramazan pidesinin 100 gramı yaklaşık olarak 258 kcal’dır. Günlük protein ihtiyacının %15’ini ve lif ihtiyacının da %16’sını karşılayan pide, yüksek kalorili besinler arasında sayılmaktadır. Bir Ramazan pidesi kalori ve boyut açısından yaklaşık 20 dilim ekmeğe karşılık gelmektedir. Yüksek kalori ve karbonhidrat özelliklerinden dolayı diyetlerde ve kilo koruma aşamasında olan kişiler için her gün tüketilmemesi tavsiye edilmeyebilir.

Yorumlar kapatıldı.