İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ramazan Ayının Önemi Nedir?

Ramazan ayı, Müslümanlar için dini olarak özel bir aydır. Hicri takvime göre 9.ay olan Ramazan ayında İslam dininin inancına göre Peygamberimiz olan Hz.Muhammed’e Kur’an-ı Kerim ayetleri inmeye başlamıştır. Dini açıdan önemli olan bu ayda Müslümanlara oruç tutması emredilir ve teravih namazı kılınır. Oruç tutmak, İslamın şartlarından biridir ve hicretin 2.yılında farz kılınmıştır. Ancak oruç tutmaya gücü yetmeyen kişiler için de kolaylıklarda sağlanmıştır. Yine Ramazan ayına özel olan teravih namazının hükmü ise sünnettir. Teravih namazı, yatsı namazında son sünnet ile vitir namazları arasında 20 rekât olarak kılınır.

Hicri aylardan biri olan Ramazan ayının ayın hilal haliyle girmesinden itibaren ayın bitişine kadar yaklaşık olarak 29-30 gün boyunca oruç tutulur. Oruç, şafağın sökmesinden itibaren güneşin batmasına kadar süren dini bir ibadettir. Bu süre içerisinde herhangi bir şey yemek dinen yasaklanmıştır. Şafak sökmeden önce yenen yemeğe sahur, orucu açmak için kurulan ve güneşin batmasıyla birlikte yenen yemeğe ise iftar denmektedir.

Arapça ‘ramad’ kökünden gelen Ramazan kelimesi anlam olarak ‘kuru sıcak’ demektir. Hicri takvim ve Miladi takvim arasındaki hesaplama farkından dolayı Ramazan ayı her sene 10 gün önce gelir ve sürekli aynı tarihlerde başlamaz. Ramazan ayı içerisinde ayrıca kandillerden biri olan ‘Kadir Gecesi’de bulunmaktadır. Kadir Gecesi, İslam inancına göre Cebrail (a.s.)’ın Peygamberimize ilk vahiy getirdiği gecedir.

Ramazan Ne Zaman Başlıyor 2022?

Hicri ayların özelliklerinden dolayı her sene 10 gün öncesine gelen Ramazan ayı, 2022 senesinde 2 Nisan 2022-2 Mayıs 2022 tarihlerine denk gelmektedir. Müslümanlar 1 Nisan gecesi sahura kalkarak ilk oruçlarını tutmak üzere 2 Nisan’a hazırlanırlar. Son oruç ise 1 Mayıs günü tutularak 2 Mayıs’ta bayram başlamaktadır.

Ramazan ayının sünnet ibadetlerinden biri olan Teravih namazı ise 1 Mayıs akşamı ilk olarak kılınmaya başlanır. Arefe günü, yani bayramdan önceki gece teravih namazı kılınmaz, yani o zamana kadar bitmiş olur. İslam inancına göre 2 Mayıs’tan sonra bayram süresince oruç tutmak harama yakın mekruhtur. Bu nedenle 2 Mayıs ve 4 Mayıs tarihlerinde oruca devam etmek tavsiye edilmez.

Ramazan Ayında Nelere Dikkat Etmemiz Gerekir?

Ramazan ayıyla birlikte ibadetlerimizin gerekliliklerinden kaynaklı olarak günlük beslenmemizde değişiklikler olmaktadır. Oruç tutan her kişinin Ramazan ayı boyunca beslenme düzenine oldukça dikkat etmesi gerekir. 2022 senesi içerisinde iller arasında farklar olsa bile, Türkiye genelinde ortalama 15 saat 20 dakika oruç tutulacağı için bu sürenin doğru bir şekilde yönetilmesi gerekmektedir. Bu nedenle sahur ve iftar öğünleri özellikle atlamadan yeterli şekilde beslenerek değerlendirmeye özen göstermemiz gerekmektedir. Aynı şekilde günlük sıvı tüketimini tamamlayabilmek için iftar ve sahur arasında günlük miktarı karşılayacak şekilde sıvı tüketmeye özen göstermek gerekir.

Ramazan aylarında yapılan en önemli hatalardan biri de öğünlerde yemeğe çok fazla yüklenmektir. Uzun süre boş kalan mideyi çok hızlı ve fazla bir şekilde doldurmak yerine alıştırarak yavaş bir şekilde yemek gerekir. İftarda fazla ve hızlı yemek ciddi sağlık ve hazım sorunlarına sebep olabilir.

Yorumlar kapatıldı.