İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Çocuklara Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?

Bazı çocuklar için okumak zor değil ama ilginç de değil. Çocuklara kitap okuma alışkanlığı nasıl kazandırılır? Diye merak eden ebeveynler için birçok detay derledik. Okuma alışkanlığı herkes için hayranlık vericidir. Çocuklara bu alışkanlığı kazandırma süreci bazen zorlu olabilmektedir. Çocuk, okumaya direnebilir ya da hiç sevmeyebilir. Ancak onları motive eden okuma materyali bulamamış olabilirler. 

Çocuklara kitap okuma alışkanlığı nasıl kazandırılır sorusunda ilk adım, kesinlikle ilgi alanıdır. Çocuğunuzun yapmayı sevdiği şeyleri düşünün. Bir hobisi veya özel bir ilgi alanı var mı? Oğlunuz dinozorları seviyor mu? Kızınız jimnastik sever mi? İlgilerini çeken ve onları okumaya çeken okuma materyalleri bularak, çocuklarınıza motivasyon artışı sağlamış olursunuz.

Okumak için zaman ayırmak da bir diğer önemli ipucudur. Çocuğunuzun yoğun bir programı varsa ve okuma kurs ile grup çalışması arasında kalıyorsa, okumak istenmeyen bir iş gibi görünebilmektedir. Okumanın baskıdan uzak, rahatlatıcı ve keyifli bir zaman olmasına izin verin. Bunun dışında birçok önemli detay ve ipuçlarını, ilgili başlıklarımızda bulabilirsiniz.

Çocuklara Okuma Alışkanlığı Kazandıracak İpuçları Nelerdir?

  • Okumayı günlük bir alışkanlık haline getirin.

Yeni doğan bebeğiniz ile eve geldiğiniz günden itibaren bir okuyucu yetiştirmeye başlayabilirsiniz. Bebekler, yüksek sesle okuma sesinin yatıştırıcı ritmine ve ayrıca sıcak bir kucakta sarılmaya tepki verirler. Okumayı günlük rutininizin bir parçası haline getirirseniz, çocuğunuz onu sabırsızlıkla bekleyerek büyüyecektir.

  • Çocuğunuzun önünde okuyun.

Dergileri veya çizgi romanları seviyor olsanız da, bırakın çocuğunuzun sizi okurken görmesine izin verin. Çocuklar gözlemlediklerinden öğrenirler. Okuma konusunda heyecanlıysanız, çocuğunuzun coşkunuzu yakalaması muhtemeldir.

  • Bir okuma alanı oluşturun.

Okuma alanınızın büyük olması veya çok fazla kitap rafı olması gerekmez. Çocuğunuzun uyuduğu odada bir kanepe veya sandalye köşesi bunun için oldukça uygundur. Bir ya da iki kitap tutmak için yeterli ışığı ve alanı olan rahat bir yer seçmek, çocuğunuzun okuma ile rahatlık arasında bağlantı kurmasına yardımcı olacaktır.

  • Çocukların nasıl okuduğu hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öğretmen olmayabilirsiniz ama çocuğunuzun ilk öğretmeni sizsiniz. Farklı yaşlarda hangi okuma becerilerinin beklendiğini biraz bilmek, çocuğunuzun okumasını desteklemenize yardımcı olabilmektedir. Çocuğunuza evde okuma konusunda nasıl yardımcı olabileceğiniz konusunda daha fazla detaya sahip olun.

Çocuklara Okuma Alışkanlığı Kazandırmaya Başka Nelerin Etkisi Olur?

  • Kütüphaneye geziler yapın.

Kütüphane, yeni kitapları ve yazarları keşfetmek için harika bir yerdir. Birçok kütüphanede ayrıca çocuklar için hikaye saatleri veya başka okuryazarlık programları vardır. Kütüphane gezileri, çocuğunuza iyi okuma alışkanlıkları geliştirme ve diğer çocukların da aynı şeyi yaptığını görme şansı verir.

  • Çocuğunuzun ne okuyacağını seçmesine izin verin.

Çocuğunuza etrafa bakması ve keşfetmesi için zaman verdiğinizde, bu kütüphane gezisi çok özel olacaktır. Çocukların kendi seçtikleri bir şeyi okumak istemeleri daha olasıdır. Doğru okuma seviyesini veya konusunu bulmakla ilgileniyorsanız, çocuğunuza seçebileceği bir kitap bölümü verin.

  • Günlük yaşamda okuma anları bulun.

Okumak sadece iyi bir kitapla oturmakla ilgili değildir. Günlük hayatın da bir parçasıdır. Gününüzü geçirirken, çocuğunuzun “okuma anlarına” dikkat etmesine yardımcı olun. Yol işaretleri, bakkal listeleri veya yemek tarifleri okumak kadar basit olabilirler.

  • En sevdiğiniz kitapları yeniden okuyun.

Aynı hikayeyi tekrar tekrar okumaktan bıkabilirsiniz ama çocuğunuz buna bayılabilir. Çocuklar hikayede veya resimlerde ilk defa kaçırdıkları şeyleri fark etmeyi severler. Yeniden okumak, onlara sayfada gördükleri kelimelerle duydukları kelimeler arasında bağlantı kurma şansı da verir. Sonunda, çocuğunuz kitabı size okumaya bile başlayabilir.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir