İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Evcil Hayvanların Çocuk Gelişiminde Etkisi Nedir?

Çocuklar genel anlamda evcil hayvanları çok sevmektedir. İster büyük yaşta ister küçük yaşta olsun, hemen her yaşta çocuklar evcil hayvanlarla bağ kurmaktadır. Bu da bizleri evcil hayvanların çocukların gelişiminde etkisi nedir sorusuna yöneltmektedir. Evcil hayvanlar çocuklara çok şey öğretirler, birçok şeyi sevdirebilirler. Çocukluğumuzda kafamızda yarattığımız hayali evcil hayvanları herkes bilir. 

Evde evcil hayvan bulundurmak çocukların duygusal ve hatta fiziksel sağlıkları noktasında önemli hizmetleri bulunmaktadır. Çok sayıda çalışma ile bu durum kanıtlanmıştır. Çocukların gelişiminde evcil hayvanların önemli bir rolü bulunmaktadır. Ancak alerji konuları, binanın uygun olmaması ve finansal konular evcil hayvan beslemekten alıkoyabilmektedir. Çocukları evcil hayvanlarla buluşturabilecek birçok fırsat günümüzde yer almaktadır. Yapılan bir çalışmada köpeği olan çocukların yüksek bağışıklık özelliği gösterdiği kanıtlanmıştır. Ayrıca çocukların evcil hayvanlar ile iletişimde olması empati yeteneğini arttırır ve şefkat özelliklerini yansıtarak bu özelliklerin artmasına yardımcı olur.

Evcil Hayvan ile Çocukların Bağ Kurması Nasıl Olur?

Evcil hayvanların çocukların gelişiminde etkisi nedir sorusuna yanıt vermeye devam edelim. Çocukların evcil hayvanlara bağlanması sonucunda sosyal, duygusal ve düşünsel, ayrıca bilişsel gelişim, zihin sağlığı, refah ve yaşam kalitesi üzerinde büyük bir rolü bulunmaktadır. Çocukların hayvanlarla bağ kurması sonucunda şefkat ve olumlu arkadaşlık davranışları da gelişmektedir. Ayrıca evcil hayvana bakma becerilerinin de bu anlamda geliştiğini söyleyebiliriz. Hayvanlara karşı olumlu tutum sergilemesi de bu anlamda edinilen kazanımlar arasındadır.

Evcil hayvan ile çocuğun bağ kurması, çocuk açısından oldukça önemli özelliklere sahiptir. Örneğin bir köpek beslemek, çocuğun şefkatini arttırarak köpekle çocuk arasında bağ kurmasına yardımcı olabilmektedir. Ayrıca evcil hayvan bakımı için çocukları teşvik etmek, onlarda “işe yarama” hissiyatını canlandıracaktır. Böylelikle çocuklar kendilerine güvenerek özgüvenli bir şekilde büyümektedir. Çocuklar ile evcil hayvanın bakımı sayesinde bir bağ kurulabilmektedir. Bu da çocuklar adına olumlu bazı katkılar sunmaktadır. Çocukta bir saldırganlık söz konusuysa bunlar azalır. Empati yeteneği ve şefkat hissiyatı gelişir. Hayvanlardan da bu özellikleri çocuklara aktarma sağlanabilmektedir. 

Evcil Hayvanın Çocuklar Açısından Faydaları Nelerdir?

Evcil hayvanların çocuklar açısından birçok olumlu katkıları bulunmaktadır. Bunların başında koşulsuz sevgi gelmektedir. Evcil hayvanlar çocuğunuza koşulsuz bir şekilde sevgi verecektir. Ayrıca yargılayıcı değillerdir. Özel olarak yalnızlık çeken çocuklara katkı sunma açısından evcil hayvanlar yeterli olmaktadır. Bir evcil hayvan, yalnızlık çeken çocuklar için yardımcı olabilmektedir. Yargılamadan, sonuç odaklı olmadan, koşulsuz bir rahatlama evcil hayvanlarla beraber gelebilmektedir. Bununla beraber bir evcil hayvan çocuğunuzun sorunlarını dinleyebilir. Bu da çocuğun gelişimi açısından oldukça önemlidir. Oyun oynarken, özellikle birlikte oynanan oyunlarda çocuğunuza en iyi arkadaşlığı, evcil hayvanınız yapacaktır. Bu nedenle güvenilir bir arkadaş arıyorsanız, bunu evcil hayvanlarla birlikte sağlayabilirsiniz. Bir evcil hayvan, çocuğunuza öfke kontrolü başta olmak üzere birçok temel öğretiyi öğretebilir. Bazı çocuklarda acımasızlık ve zorbalık belirlenebilmektedir. Bu durumda da en iyi yardımı hayvanlardan alabilirsiniz. Bir evcil hayvan çocuğunuzu koşulsuz olarak sevecektir. Bu anlamda evcil hayvan yardımı ile çocuğunuza birçok öğretiyi öğretebilirsiniz.

En önemlisi yalnızlık duygusunu giderebilmek adına evcil hayvan sahiplenebilirsiniz. Ayrıca çocuğunuza hayata dair birçok şeyi öğretebilecek bu hayvanlar, çocuğunuzun gelişimi açısından çok önemlidir. Bununla birlikte oynanabilecek tüm oyunları çocuğunuz tek başına oynamadan hayvanla birlikte oynayabilecektir. Bu anlamda tek çocuğunuz varsa ona daha çok katkısı olacaktır. Kardeşi olan bir çocuğunuz varsa da kardeş rekabetinden evcil hayvan yardımıyla kurtarabilir, bu anlamda ona katkı sağlayabilirsiniz.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir