İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Çocuklar İçin Eğitici Oyuncak Önerileri Nelerdir?

Çocuklar için eğitici oyuncak önerileri, çocukların gelişimi açısından oldukça önemlidir. Çocuğunuza hangi eğitici oyuncağı alarak ona fayda sağlayacağınızı bilmek, bu konuda çocuğunuzun bir adım daha ileri taşınmasını sağlayacaktır. Çocukların kaliteli zaman geçirebilmeleri ve gelişimleri açısından oyuncakların önemi büyüktür. Ancak her oyuncak, çocuk gelişiminde aynı etkiye sahip değildir. Ve bununla beraber bazı oyuncaklar, çocuğun gelişimi açısından zararlı olabilmektedir. Bu nedenle ilgili oyuncak seçiminin doğru bir şekilde yapılması gerekmektedir. 

0 – 6 yaş arasında olan çocuklar, öncelikle duyu organları ve sonrasında zihinsel yönelimleriyle dünyayı tanımaya başlamaktadır. Oyuncaklar, çocuğun hayatına bebeklik döneminden itibaren girmektedir. İlk olarak duyu organlarına yönelik olarak verilmesi gereken oyuncaklar, ilerleyen yaşlarla birlikte zihinsel yönelim oyuncaklarına dönüşebilmektedir. Zihinsel ve gelişme yönünden katkı sağlayan oyuncaklar, eğitici oyuncak kategorisine girmektedir. Eğitici oyuncaklar, daha erken yaşlardayken şu özellikleri çocuğunuza kazandırabilir;

  • Sayma,
  • Eşleme,
  • Gruplandırma,
  • Farklı olanı bulma,
  • Sıralama 

Oyuncak önerilerini ise çocuğunuzun yaş grubuna göre sınıflandırabiliriz. Bu anlamda aşağıdaki oyuncak türlerini, yaşa uygun bir şekilde tercih edebilirsiniz.

  • 0 – 6 ay arası çocuklar için: Çıngırak, iki parçalı birbirine geçen oyuncaklar, hayvan sesleri çıkaran spesifik oyuncakları tercih edebilirsiniz.
  • 6 ay – 1 yaş arası çocuklar için: Motor gelişimini destekleyen ve üst üste konan ahşap oyuncaklar (bloklar), davul ve eğitici piyano sesleri çıkaran oyuncaklar (müzik kulağı açısından önemlidir), içerisinde çeşitli kavramların yer aldığı renkli kitaplar tercih edebilirsiniz.
  • 2 yaş çocuklar için: Basit ve büyük parçalara sahip yapbozlar, daha küçük parçalı eğitici blok oyuncakları, büyük parçalı lego tarzı oyuncaklar, dolgu özelliklere sahip oyuncaklar, 2 yaş için kitaplar tercih edebilirsiniz.
  • 3 – 6 yaş arası çocuklar için: İnsan vücudunu tanıtan ve içerisinde doktor ekipmanlarının olduğu eğitim setleri, eğitici mutfak oyuncak setleri, daha çok tuşa sahip piyanolar ya da oyuncak gitarlar, sayı eşleştirme kartları gibi matematik açısından faydalı oyuncaklar tercih edebilirsiniz.

Çocuklar İçin Eğitici Oyuncaklar Nelerdir?

Çocuklar için eğitici oyuncak önerileri yukarıdakilere ek olarak mutlaka çocuğunuzun yaşına uygun bir şekilde yapılmalıdır. Bu öneriler arasında tercihte bulunurken yaş haricinde başka unsurlara da dikkat etmeniz gerekmektedir. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Yaş ve gelişime en uygun oyuncakların tercih edilmesi gerekmektedir. 2 yaşındaki bir çocuk ile 6 yaşındaki bir çocuğun gelişim ihtiyaçları farklılık göstermektedir.
  • Oyuncağın mutlaka çocuğun ilgisini çekecek niteliklere sahip olması gerekmektedir. Örneğin çocuğunuzun sesli ekipmanlara ilgisi varsa, buna uygun bir oyuncak alabilirsiniz.
  • 0 – 3 yaş arası çocuklar, duyu yetenekleriyle öğrenmektedir. Bu nedenle bu yaş aralığındaki bir çocuğa oyuncak alıyorsanız, mutlaka duyu organlarına hitap etmesi gerekmektedir.
  • Oyuncak, çok yönlü olmalıdır. Örneğin duyma yetisine hitap ediyorsa aynı zamanda görme duyusuna da hitap eden bir oyuncak alınabilir.
  • Özellikle ahşap oyuncaklar, hem görsel hem de 1 – 3 yaş arası çocuklar için çok önemlidir. Buna uygun tercihlerde bulunabilirsiniz.

Eğitici Oyuncakların Sağlamış Olduğu Faydalar Nelerdir?

Eğitici oyuncaklar, çocuğun deneme ve yanılma yöntemi ile sonuca ulaşmasını sağlar. Dil gelişimine katkıda bulunur. Ayrıca dil becerilerini geliştirir. Yazılı kavramlar, sayı, geometrik şekiller gibi hem sözel hem de sayısal becerilerin gelişmesini sağlar. Bununla birlikte benzerlik, farklılık gibi kavramları öğretmek haricinde neden – sonuç ilişkisi kurulmasına yardımcı olur. Arkadaş grubuyla oynandığında çocuğun sosyal yönden gelişimini de destekler. Çocuğun hayal gücünü geliştirerek daha etkin ve verimli olmasını sağlar. Çocukların kendine olan güvenlerini geliştirir. Eğitici oyuncakların sağlamış olduğu faydalar bu şekildedir. 

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir