İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Siyah Üzümün Faydaları Nelerdir? 

Kuru ve taze halleriyle adeta bir besin deposu olan üzüm, 20’den fazla türüyle keyifle tüketilen meyvelerden birisidir. Üzümün faydalarından bahsedildiğinde akla ilk gelen türü olan siyah üzüm aynı zamanda kuru haliyle Antep karası olarak da bilinmektedir. Günlük olarak düzenli bir şekilde tüketildiği faydalarıyla hayat kalitemizi yükselten siyah üzümlerle ilgili bilmeniz gereken her şeyi yazımızda sizlerle paylaşıyor olacağız. 

Siyah üzümün bilinen en önemli faydalarından biri kanı temizlemesidir. Vücuttaki tüm fonksiyonlarımız arasındaki iletişimi sağlayan ve organlarımızı besleyen kan, tükettiğimiz zararlı besinler nedeniyle çoğu zaman zehirli maddelerle yüklenir. Kanın görevini yerine getirebilmesini sağlamak ve hayati fonksiyonların doğru bir şekilde gerçekleşmesine yardımcı olmak için kanın düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Vücudumuzdaki pek çok organ kanın temizlenmesi konusunda işbirliği yapsa da bazen süreci dışarıdan desteklemek gerekli olabilir. İşte siyah üzümde içerisinde barındırdığı antioksidan maddelerle kanın zehirli ve zararlı maddelerden arındırılmasına yardımcı olur. Ara öğünlerde tüketilen bir miktar üzüm kanın temizlenmesine yardımcı olarak organların çok daha iyi bir şekilde beslenmesine yardımcı olacaktır. 

Siyah üzüm aynı zamanda demir deposu olarak da bilinmektedir. Kansızlıktan kaynaklı olan saç dökülmelerine yardımcı olarak saçların daha canlı ve sağlıklı olmasına yardımcı olur. Saçların mat ve ince görüntüsünden kurtulmasına yardımcı olan siyah üzüm saç bakımı için içeriden destek konusunda başvurulabilecek en iyi besin maddelerinden birisidir. 

Siyah üzümün demir deposu olduğunu ve kansızlığa iyi geldiğini az önce söylemiştik. Kandaki demir depolarını doldurarak kansızlığa bağlı olarak gelişen her problemin giderilmesine yardımcı olan siyah üzüm, aynı zamanda kemik gelişimini destekleyerek içerdiği kalsiyum ile kemiklerin daha güçlü olmasına yardımcı olur. Bağırsaklardaki zararlı parazitlerin dışarı atılmasını sağlayarak sindirim sistemine destek olan siyah üzüm aynı zamanda karaciğerde biriken zararlı maddelerinde vücuttan atılmasına yardımcı olur. 

Vücudumuz yediklerimizden kazandığımız fazla yağı depolamak üzerine çalışır ve bu durum çoğu zaman obeziteye sebep olabilmektedir. Siyah üzüm, vücudun fazladan yağ bağlamasının önüne geçerek kan şekerini düzenler ve ani tatlı isteklerinin önüne geçerek beslenme sürecinin dengeli bir şekilde yürütülmesine destek olur. 

Siyah Üzüm Ne Kadar Tüketilmeli?

Faydalarını saymakla bitiremeyeceğimiz siyah üzüm, diğer her şey gibi ayarında ve düzenli olarak tüketildiği sürece faydalıdır. Yüksek miktarda tüketilen üzüm kan şekerinin hızla yükselmesine sebep olabilir. Bu durum ise özellikle şeker hastaları için faydadan daha çok zarara sebep olacaktır. 

Siyah üzümün uzmanlar tarafından önerilen günlük tüketim aralığı bir fincan ile bir kâse arasındadır. Aynı şekilde Peygamber Efendimiz’inde bir sünneti olan kuru siyah üzüm tüketiminde 21 tane yenilmesi tavsiye edilmiştir. Kuru üzümü tane olarak tüketebileceğiniz gibi, bir miktar su içerisinde kaynatarak bekletip suyunu da kahvaltıdan yarım saat önce tüketebilirsiniz. 

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir