İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Çocuklarda Motor Gelişimi Ne Zaman Başlar?

Çocuklar, yürümeye başlayan yıllarda hızla büyür ve gelişirler. Dünyalarını daha bağımsız keşfederler, koordinasyonlarını geliştirirler ve kendileri için daha çok şey yaparlar. Yeni yürümeye başlayan çocuğunuzun hem ince hem de kaba motor (hareket) becerilerini geliştirmesine yardımcı olmanın birçok yolu vardır. Peki, çocuklarda motor gelişimi ne zaman başlar?  Bu sorunun yanıtı, daha bilinçli olmayı ve bunun sayesinde çocuğun geliştirdiği becerileri fark etmeyi sağlar.

Çocuklarda 2 tür olarak açıklanabilen motor (hareket) beceri vardır. Bunlar; ‘ince’ motor beceriler ile ‘kaba’ motor beceriler olarak adlandırılmaktadır. İnce motor becerileri, daha küçük olan nesneleri kontrol etmek için el ve parmakları kullanmayı kapsamaktadır. Kaba motor beceriler ise daha büyük hareketler yapmayı içeren vücuttaki daha büyük kas koordinasyonunu kapsamaktadır.

Çocuklarda motor gelişimi ne zaman başlar? Sorusuna, bu iki tür motor beceri için detaylı cevaplar verebiliriz. Kaba motor denilen motor becerisi daha önce başlar ve her ikisi için de 6 aylıkken başladığını söyleyebiliriz. Daha fazla kavrama ve el koordinasyonu gerektiren ince motor becerisi ise 2-3 yaşlarında hızla gelişmektedir. Genel olarak okul öncesi dönem olan 6 yaş döneminde motor becerilerinin tamamı kazanılmış olur.

İnce Motor Beceriler Neleri Kapsar?

İnce motor beceriler; çocuğun kavrayabilmesi ve tutabilmesi için el ve parmaklardaki daha küçük kasları çalıştırmaktadır. Örneğin, yemek, kalem tutmak veya bir gömleği iliklemek, ince motor becerilerinin kapsamında değerlendirilmektedir. Çocuklar, kendilerine bakmayı ve nihayetinde yazmayı öğrenebilmeleri için ince motor becerileri geliştirirler.

İnce motor becerileri önemlidir. Kanıtlar, ince motor becerilerin gelişimi ile dil, okuryazarlık ve beyin gelişimi arasında bir bağlantı olduğunu göstermektedir.

  • İnce motor becerilerin diğer örnekleri şunları içerir:
  • Elleri çırpmak
  • Müzik aletlerini sallamak
  • Nesneleri kaldırma ve yere koyma
  • Ayakkabı giymek
  • Diş temizliği

Çocuğum Hangi Yaşta İnce Motor Becerileri Geliştirecek?

Tüm çocuklar kendi hızlarında gelişirken, belirli yaş aralıklarında bazı dönüm noktalarına ulaşırlar. Örneğin, bebekler 5 ila 6 aylıkken nesneleri ellerini (ancak başparmaklarını değil) kullanarak kavramaya başlarlar. Genellikle elde tutulan oyuncaklarla 6 ile 12 ay arasında oynamaya başlarlar. 18 aya kadar, çoğu yeni yürümeye başlayan çocuk, mum boya veya kurşun kalem kullanmak veya bağımsız olarak bir bardaktan içmek gibi daha karmaşık becerileri deneyecektir. Kendileri giyinmeye bile çalışabilirler. 24 aylık (2 yaşında) yürümeye başlayan çocuğunuz bir elini diğerine tercih edebilir.

2 yaşından itibaren, küçük çocukların ince motor becerileri daha karmaşık hale gelir. Karalama, çizim ve el yazısı denemeye ilgi göstermeye başlayabilirler. 2 ila 3 yaşları arasında kapı kollarını çevirebilir ve kavanoz kapaklarını açabilirler.

Kaba Motor Becerileri Neleri Kapsar? Ve Motor Becerileri Nasıl Gelişir?

Emekleme, koşma, zıplama ve fırlatma gibi kol, bacak ve gövdedeki daha büyük kasların hareketini içeren becerilere kaba motor becerileri denir. Kaba motor becerileri, daha büyük hareketler yapmayı içermektedir. Bu anlamda ince motor becerisine göre daha kolay hareketler olarak da söylenebilir. 

Motor becerileri 6 yaşına kadar tamamlanış olmaktadır. Ancak, desteklemek açısından bazı yardımlarda bulunabilirsiniz. Bunun için öncelikle çocuğun kaç yaşında olduğu ve hangi motor becerilerini geliştirdiğini gözlemlemek önemlidir. Daha sonrasında birlikte oyun oynama, farklı büyüklüklerdeki nesneler verme ve park gibi alanlarda oyuncaklarla oynama gibi destekler vermek, motor becerileri için yardımcı olabilmektedir.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir