Vitaminler, organik bileşen olarak insan hayatı için inanılmaz derecede önemlidir. Bu nedenle kişiler zaman zaman vitamin takviyesi nedir gibi sorular sormaktadır. Vitamin eksikliği olan kişilerin uygun vitamin takviyesi alması gerekir. Vitamin takviyesi alınmadığı takdirde sağlık açısından birçok zarar ortaya çıkabilmektedir. Vitaminler, genel olarak doğal yoldan alınması gerekmektedir. Ancak, ciddi vitamin eksikliği varsa ve hastalık sürecinde doktorunuz takviye ihtiyacı olduğunu söylediyse, bu anlamda vitamin takviyesine gerek vardır.
Doktor kontrolünde olmadan vitamin takviyesi almak da birtakım sağlık problemleri ortaya çıkarabilecektir. Bu nedenle ilk olarak doktor kontrolüne girmeniz şarttır. Gereksiz vitamin kullanımı da zararlı etkiye neden olacaktır. Özellikle gereksiz vitaminlerden böbrekler ve karaciğerler olumsuz etkilenebilmektedir. Yaşlılar, hamile olanlar, hastalık sürecinde olanlar ve çocuklar, gerekli vitaminleri almalıdır. Vitaminler, suda ve yağda çözünen vitaminler olarak farklılıklar göstermektedirler.
Yağda çözünen vitaminler
A, D, K ve E vitaminleri, yağda çözünen vitaminler olarak açıklanabilmektedir. Vücut yağ dokusunda ve de karaciğerde bulunan yağda eriyen vitaminlerden söz edebiliriz. Ve bu vitamin rezervleri insan vücudunda günlerce hatta bazen aylarca kalabilmektedir.
Suda çözünen vitaminler
Suda çözünen vitaminler ise vücutta uzun süre depolanamamaktadır. İdrar yolu ile atılırlar. Bu nedenle, insanlar yağda çözünen vitaminlere oranla, suda çözünen bir vitamin kaynağına aha düzenli olarak ihtiyaç duyarlar.
Vitamin Takviyesi Ne Zaman Alınmalı?
Sağlıklı bir beslenme düzeniniz varsa vitamin ve besin desteğine ihtiyaç duymayabilirsiniz. Ancak, vücutta üretilmeyen ya da yeterli olmayan bazı vitaminler için desteğe ihtiyaç olabilmektedir. Ve düşük enerjili diyet tüketenler, dengeli ve yeterli beslenmeyenler, vejetaryenler, demir yetersizliği olanlar, anemisi olanlar, gebe ya da emziren kadınlar mutlaka vitamin takviyesi almak zorundadır.
D vitaminin de takviye için en sık kullanılan vitaminlerden olduğunu söyleyebiliriz. D vitamini yiyeceklerde yeterli miktarlarda bulunmamaktadır. İnsanlar, güneş ışığına maruz kaldıklarında vitamini sentezlemektedir. Ve bu da D vitamininin en iyi kaynağı olarak bilinmektedir. Farklı vitaminler, insan vücudunda farklı roller oynamaktadır. Ve bir insanın sağlıklı kalması için her vitamine ihtiyacı vardır. Bunun doğru şekilde tespiti için vücutta eksik olan vitaminlere bakılmalıdır. Bu şekilde sağlıklı kalınabilir ve yeterli vitamin düzeylerine ulaşılabilir.
Vitamin Yetersizliğinin Nedenleri Nedir?
Vitamin yetersizliğinin bazı nedenleri bulunmaktadır. Bunlar;
- Vitamin yönünden zengin besinleri yeteri kadar tüketmemek,
- Besinlerin pişirme süreci kapsamında besin değeri kaybına uğraması,
- Zararlı diyetler,
- Emilim bozuklukları, emilim bozukluğuna bir hastalığın neden olması,
- Enfeksiyonlar,
- Parazit varlığı,
- Alkol – sigara kullanımı,
- İlaç kullanımı,
- Doğum kontrol hapları.
Bunlar haricinde vitamin yetersizliklerine tüm yaşlarda rastlanabilmektedir. Ancak küçük çocuklar, doğurganlık çağında olan kadınlar, mineral ve vitamin eksikliği bakımından oldukça yüksek risktedir. Günümüzde anne karnındaki fetal dönemde beslenmedeki yetersizliklerin, yetişkinlik dönemi hastalıklarını etkilediği ve tetiklediği kanıtlanmıştır. Dolayısıyla anne karnında beslenmenin yeteri düzeylerde yapılması gerekmektedir.
Gebeler de mutlaka doktor kontrolü eşliğinde vitaminlerine dikkat etmeli ve fetal dönem için çocuklarına iyi bakmalıdır. Bu sayede çok daha sağlıklı bir çocuk doğurabilir, ilerleyen yaşlarında da hastalık riski taşımasının önüne geçebilirler. Ayrıca sigara ve alkol kullanımının her bakımdan zararlı olduğu bir gerçektir. Vitamin yönünden de alkol ve sigara kullanımı, oldukça zararlı olabilmektedir.
İlk yorum yapan siz olun