İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bebeklerde Dişin Kolay Çıkması İçin Yapılması Gerekenler

Her bebek için diş çıkarma dönemi, yaşı ve süreci oldukça farklı şekilde ilerler. Bazı bebekler oldukça kolay bir şekilde diş çıkarırken, bazıları için bu süreç çok sancılı geçebilir. Kendini ifade edemeyecek kadar küçük olan bebekler için ebeveynler tarafından bu dönemin mümkün olduğu kadar doğru bir şekilde desteklenmesi gerekir. Bu sürecin hem bebekler hem de ebeveynler açısından daha rahat olması ve bebeklerde dişin kolay için yapılması gerekenler hakkında daha fazla bilgi edinmek için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Bebeklerde Dişin Kolay Çıkması İçin Yapılması Gerekenler Neler?

Diş çıkarma döneminde bebeklerde genel olarak salya ve tükürük artışı gözlemlenmektedir. Bunlarla birlikte sık ağlama ve uyku düzensizliğiyle de karşılaşılabilir. Annelerin bu süreçte bebeklerini rahat hissettirmeleri ve hem psikolojik hem de fiziksel olarak destek olmaları gerekir. Diş çıkarma dönemindeki bebekler hastalıklara yakalanmaya daha yatkındırlar. Bu nedenle ateşlerinin sık sık takip edilmesi ve 38 derecenin üzerine çıkmamasına dikkat edilmelidir. Yüksek ateşle birlikte, ishal ve kusma başka hastalıkların habercisi olabilir. Bu nedenle ateş takibinin sık ve düzenli bir şekilde yapılması gerekir. 

Bebeklerin diş çıkarmasını kolaylaştırmak ve sürece destek olmak için bazı yardımlarda bulunabiliriz. Örneğin bebeklerde salya artışına bağlı olarak ağız çevresinde ve çenede kızarıklıklar oluşabilir. Bu durumu engellemek için bebeklerin yüzü sık sık temiz içerikli ve yumuşak bezlerle silinmeli ve nemlendirilmelidir. Dişlere yapılan masajda bebekleri oldukça rahatlatmaktadır. Bunun için işaret parmağına bir gazlı bez geçirilerek masaj yapmayı deneyebilirsiniz. Damak kaşıntısını rahatlatmak için, temiz bir tülbent parçasına sardığınız buz parçasıyla dişlere soğuk kompres uygulayabilirsiniz. 

Diş Kaşıntısı İçin Neler Yapılmalı?

Diş kaşıntısı için bebeklere verilen boyalı ve plastik aparatlardan ise mutlaka uzak durmak gerekir. Bunun yerine havuç gibi ısırmaya çalışacağı sert sebzeler vererek diş kaşıntısını rahatlatabilirsiniz. Bebeklerin bu dönemde salyalarının artmasından dolayı hızlı su kaybı gerçekleşmektedir. Su kaybının olumsuz etkilerini önlemek için bebeklerin sık aralıklarla emzirilmesi gerekir. 

Diş çıkaran bebeklerde bu sürecin yan etkisi olarak yanaklarda kaşınma ve kulaklarda ağrı hissedilebilir. Bu olumsuz etkileri önlemek için yanaklara ve kulaklara yapılacak küçük dokunuşlarla ağrının hafifletilmesine yardımcı olunabilir. Soğuk, bebekler için diş etlerinde rahatlatıcı etki yapmaktadır. Bunu sağlamak için bir kaşığı buzdolabında bekleterek gerekli olduğunda bebeklerinizin diş etlerine dokundurabilirsiniz. Tüm bunlara rağmen yan etkiler artıyorsa ve süreç zorlaşıyorsa bir doktora başvurarak önerdiği ilaçları kullanmayı deneyebilirsiniz. 

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir