İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Aile Eğitiminin Önemi Nedir? 

Hayatı yeni deneyimleyen bir çocuk için eğitim yalnızca okulda gördüğü derslerden ibaret değildir. Eğitim, okulda değil, ilk olarak ailede başlamaktadır. Çocuğun hayata gözlerini açtığı ilk andan itibaren bir şeyleri öğrendiği ve deneyimlediği düşünülürse, eğitimin zamansız ve sınırsız olduğu söylenebilir. Çocukların, öğrenmeye başladıkları ilk anda yanlarında aileleri bulunmaktadır. Bu nedenle aile eğitiminin, eğitim çeşitleri içerisinde en önemlisi olduğunu söyleyebiliriz. Dünyaya geldiği ilk andan itibaren farklı deneyimlerle sürekli öğrenmeye devam eden bir birey için aile eğitimi önemli bir temeli oluşturmaktadır. 

Çocuk, yaşamı boyunca en çok ailesiyle vakit geçirir. Geçirdiği vakitlerin bir sonucu olarak bir bireyin aile yapılarından, aile düzeninden farklı biri olması genellikle düşünülemez. Herkesin ailesinden ve kültürlerinden parçalar taşıdığı düşünüldüğü zaman ailede geçirilen tüm zamanın birer öğrenim ve eğitim olduğunu söyleyebiliriz. 

Aile Eğitimi Nasıl Olmalıdır? 

Çocuğun yalnızca bilgi yönünden gelişmesi mümkün değildir. Çocukların zihinsel, duygusal ve fiziksel yönden geçirdiği gelişimler ve deneyimler aile tarafından çocuğa sağlandığı için süreç oldukça önemlidir. Çocukların her şeyi yeni öğrendiği bu dönemde, aile eğitiminde dikkat edilmesi gereken en önemli şey iyi bir örnek olmaktır. Çünkü çocuklar, kendilerine en yakın olan anne ve babalarının birer kopyası olarak yetişmeye eğilimlidirler. Ailelerinin yaptıklarını mutlak doğru olarak kabul edip onları taklit ederek bir şeyleri deneyimlemeye başlarlar. Bu nedenle iyi bir aile eğitiminde, anne ve babaların çocuklarına ilk olarak iyi bir örnek olmaları gerekmektedir. 

Günlük hayata dair deneyimlerin, duygusal durum ve tepkilerin, merhametin ve şefkatin öğrenildiği yer yine aile ortamıdır. Korumak, eğitmek ve ahlaki değerleri kazandırarak çocukları hayata başarılı bir birey olarak yetiştirmek aile eğitiminin temel amaçları arasında gösterilebilir. Tüm bunları sağlamak için, ebeveynlerin çocuklarına zaman ayırmaları ve onları dikkate almaları oldukça önemlidir. Kendisine iyi bir örnek bulan çocuk ancak dinlendiğini ve ilgilenildiğini hissettiği takdirde duygusal olarak gelişebilir. Aile eğitiminin temeli, bildiğimiz bilgi yüklemelerinden çok daha farklı olarak gelişir ve amaçları da çocuğu duygusal ve zihinsel doyuma ulaştırarak doğruya ulaşmasında yardımcı olmaktır. 

Aile Eğitiminde Ebeveynlerin Katılımı Nasıl Olmalıdır?

Toplumumuz her ne kadar kadın ve erkeğe farklı görevler yüklese de, söz konusu bir aile olmak olduğu zaman anne ve babanın ayrı ayrı ailesine yeterli vakti ayırması oldukça önemlidir. Özellikle iş gerekçeleri öne konularak aileden kısılan her zaman dilimi, aile üzerinde olumsuz sonuçlara neden olabilir. 

Aile eğitiminde ebeveynlerin rolleri ve görevleri her açıdan eşittir. Bir çocuk, annesinden ve babasından aynı ilgiyi görmeli ve onlarla aynı zamanı geçirmelidir. Anne ve babanın birikimlerinden ayrı ayrı faydalanmalı ve hiçbirine özlem duymadan aile içi birliği hissedebilmelidir. Aile eğitimi olarak bahsedilen ve sınırsız bir eğitim sürecini kapsayan dönemde çocuk anne ve baba desteğinden eşit derecede faydalanması gerekmektedir. 

 

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir