Oyun oynamak temelde eğlence olarak ifade edilse de bebeklerin gelişimi için kritik öneme sahiptir. Bunun bilincinde olan ebeveynler ise bebekler için nasıl oyuncaklar seçilmeli sorusuyla araştırmalar yapmakta ve bulgulara göre hareket etmek istemektedir. Motor gelişimi, zihinsel ve sosyal – duygusal yönleri de olumlu etkileyen oyuncaklar, doğru bir şekilde seçilerek bebeğe katkı sağlamalıdır. Oyunlar ve oyuncaklar, bebeğim ya da çocuğun duygusal – bilişsel gelişiminde oldukça önemli bir role sahiptir. İlk etapta bebeğe zekâ ve dikkat geliştirme amacıyla oyuncakların verilmesinden ziyade, çocuğa haz veren ve kaygılarını gideren, ileri yaşlarda ise hayal güçlerini geliştiren oyuncakların tercih edilmesi gerekmektedir.
Oyuncaklar, bebeğin gerçek hayatta yer alan nesne seçimlerini yansıtmaktadır. Bu nedenle ebeveynler açısından oldukça önemlidir. Bunun için her yaşın oyuncak seçimi farklı ve dikkat gerektiren bir eylem olmalıdır. Çocukları gözlemlediğiniz takdirde onların nesneleri eline alıp oynadığını fark edebilirsiniz. Oyuncağın ise başlıca görevi hayat ile bir bağ kurmasıdır. Örneğin küçük bir bebek için oyuncak araba ya da oyuncak bebek, annesi evde yokken onun yerine koyabileceği temel nesnelerdir. Bir yandan da oyuncaklar çocuğun ilişki kurmasının pratiğini yaptırabilir. Çocuklar arasında yaşanan oyuncak takası, hatta oyuncak kavgası, gerçek hayatın birer yansıması gibidir.
Bebekler İçin Oyuncak Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Günümüzde bebekler için nasıl oyuncaklar seçilmeli sorusu her geçen gün daha da önemli bir hale gelmiştir. Ebeveynler oyuncak tercih etme noktasında birçok çeşit ile karşılaşmaktadır. Zekâ geliştiren oyuncaklar, setler vb. ürünler oyuncakçılarda mevcut halde yer almaktadır. Aralarında iyi ürünler olabilir fakat çocuğun zekâsını geliştirmek için bu kadar kompleks oyuncaklara gerek bulunmamaktadır. Oyuncakların çok çeşitli olması, tüketim kültürünün bir yansıması olarak karşımıza çıkmaktadır. Klasik, basit düzeneğe sahip oyuncaklar da zekâ geliştirme noktasında aynı görevi görmektedir. Özellikle eğitimli ve çalışan aileler bu konuya daha hassas yaklaşmaktadır. Çocuklarınızla bizzat oyun oynayarak da onlara katkıda bulunabilirsiniz.
Oyuncak seçerken dikkat edeceğiniz noktalar ise aşağıdaki gibidir;
- Oyuncağın mutlaka bebeğinizin ihtiyaçlarına yönelik olması gerekmektedir.
- Oyuncak, bebeğin yaşına uygun olarak seçilmelidir. Bu noktada 0 – 3 ay oyuncaklar ile 3 – 6 ay oyuncaklar arasında elbette farklılıklar olacaktır.
- Bebeğinizin haz ve istek duygularına da hitap edecek oyuncaklar seçilmelidir.
- Tüketim kültürünün pompalamış olduğu gereksiz oyuncaklardan uzak durulması gerekmektedir.
Ay Ay Oyuncak Tercihi Nasıl Olmalı?
- 0 – 3 Ay Oyuncaklar: Bu dönemde oyuncaklar, dil öncesi dönem olduğu için ritmik ses çıkaran çıngıraklar, ritmik bir şekilde hareket eden dönenceler, pelüş oyuncaklar şeklinde tercihte bulunabilirsiniz.
- 3 – 6 Ay Oyuncaklar: Bu dönemde işler biraz daha karmaşıklaşabiliyor. Nesne sabitliği – sürekliliği denen dönem bu dönemdir. 0 – 12 aylık dönem oral dönem olarak da ifade edilebilmektedir. Ağız sadece yemek yeme alanı değil, yaşamla ilgili kurulan tüm ilişkilerde istasyon görevi de gören bir bölgedir. Tüm nesneleri ağızlarına götürerek onun yoğunluğunu hissetmeye çalışmaktadırlar. Bundan dolayı ağızlarına götürecekleri, yutma tehlikesiyle karşı karşıya kalınmayacak şekilde çok da küçük olmayan, zararlı boyalar içermeyen oyuncaklar tercih edilmelidir.
- 6 – 12 Ay Oyuncaklar: Çocuk büyüdükçe dil gelişimi de desteklenmektedir. Bu dönemde oynanacak oyunlara dil de dahil olur. Bu dönemde bebekler kendince oyuncaklarla konuşmaya başlarlar. Sesler çıkarırlar. Bu nedenle dil yönünden sesler çıkaran, konuşan, müzikli oyuncaklar ve kitaplar tercih edilmelidir.
Görüldüğü üzere bebekler için oyuncaklar, muazzam bir etki alanına sahiptir. Bu nedenle oyuncak seçiminde oldukça dikkatli olmalı ve bebeğin gelişimini destekleyici niteliklere sahip oyuncaklar tercih edilmelidir.
İlk yorum yapan siz olun