İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bebeklerde Pişik Nasıl Geçer?

Bebeklerde pişik nasıl geçer sorusu gündelik hayatta bebeği sıkça pişik olan kişiler tarafından sıklıkla sorulmaktadır. Pişik, bebekler arasında sıklıkla görülen bir cilt sorunudur. Bebeğin pişik olması durumunda bu durum bebeği olumsuz etkilemekte ve canını yakmaktadır. Dolayısıyla anneler ve babalar pişik nasıl geçer sorusunun yanıtını araştırmaktadır.

Pişik, genel anlamda tedavi edilebilen ve tıbbi müdahale gerektirmeyen bir durumdur. Bebek bakımında bazı noktalara dikkat ederek pişik oluşumunu engelleyebilir, ayrıca giderebilirsiniz. Pişik tedavisi için şu aşamalara dikkat edilmelidir;

  • Bebeğinizin cildini nemlendirmeye ve bezinin ıslak bir şekilde kalmamasına özen gösterin. Bez değiştirirken bebeğin poposunu iyi bir şekilde temizlemeniz gerekmektedir. Pişik olan bölgeye rahatlatıcı krem sürebilirsiniz. Bebeğinizin bezi dolmadan vakit geçirmesine özen göstermeniz gerekmektedir.
  • Pişiği önlemek için bebeğinizin bezinin kirli kalmaması gerekmektedir.
  • Bez değiştirme işleminde gereken temizliği yaptıktan sonra bakım sağlayıcı ve rahatlatıcı kremleri sürebilirsiniz.
  • Bez, yaş ve kiloya uygun olmalıdır. Doğal olarak çok sıkmayan bir bez tercihinde bulunmalısınız.
  • Bebeğe çok sıkı kıyafetler giydirmeyiniz.
  • Bebeğin kıyafetlerini deterjanlarla (parfümlü) yıkamayınız. 
  • Bebeğin altı temizlenirken mutlaka alkolsüz ve parfümsüz ürünlerden faydalanmanız gerekmektedir.
  • Bebeğin vücudunun ıslak kalmamasına özen gösteriniz.
  • Bebeğin vücudunu nemlendirmeye özen gösteriniz.

Bebeklerde Pişiğin Nedenleri Nelerdir?

Bebeklerde pişik nasıl geçer sorusuna yanıt verdikten sonra gelelim pişiğin nedenlerine… Çünkü pişik nedenlerini bilirsek bunları daha kolay bir şekilde önleyebiliriz. Pişik, siz her ne kadar bebek temizliğine önem gösterseniz de bazı durumlarda gerçekleşebilmektedir. Pişik oluşmasının ilk sebebi olarak bebeğin vücudunun kuru kalmasını sayabiliriz. Yeterince nemlendirilmeyen ve havasız kalan bölgede pişik sorunu ortaya çıkacaktır. Bir diğer sebebi de banyo sonrası vücudun kurulanmaması, yani ıslak kalmasıdır. Bebeğin, bezi dolu iken yoğun olarak vücuda temas etmesi ve böyle kalması, pişiğin en sık görülen nedenleri arasındadır. Yaz aylarında terleyen vücudun birbirine sık temas etmesi de pişik nedenleri arasında yer almaktadır. 

Bez seçimi, pişik oluşumuna neden olan ya da etkileyen faktörler arasında yer alır. Kullanılan bezin bebeğin yaş ya da kilosuna uygun olması gerekmektedir. Gerektiğinden küçük olan bezler vücudu sıkar ve pişiğe neden olur. Alerjik reaksiyonlar da pişik nedenleri arasında yer almaktadır. Bebeğinizin deterjana ya da başka şeylere alerjisi varsa ve siz bunları kullanmaya devam ediyorsanız, karşılığında pişik durumuna rastlayabilirsiniz. İlgili ürünleri kullanmamak, pişiği önlemeye yetecektir. Bebeğinizin poposunu temizlerken kullandığınız ıslak mendil dâhi alerjik reaksiyon göstererek pişiğe neden olabilmektedir. Bunun için hijyen maddelerinin doğal ve parfümsüz olması gerekmektedir. 

Ek gıdaya geçiş sürecinde bebeğinizin bazı gıdalara karşı alerjisi varsa, bu da pişik oluşumunu tetikleyebilir. Bebeğin tüketmiş olduğu gıdaları ve vücudun vereceği tepkileri takip etmek bu anlamda önemlidir. Bal, inek sütü, çilek, kivi, yumurta vb. yiyecekler, bebeğin alerjisi olma ihtimali olan yiyecekler arasındadır. Emziren anne antibiyotik kullanıyorsa bu da pişik oluşumunu tetikleyebilmektedir. Bakteri ve mantar oluşumu da diğer sebepler arasında gösterilebilmektedir. 

Pişik Bebeği Nasıl Etkiler?

Vücudunun bir bölgesinde pişik olan bebek huysuz ve huzursuz olabilmektedir. Eklem bölgelerinde yer alan sürekli hareket halinde ve temas etme zorunluluğu bulunan pişiğin, bebeğinizin günlük hareketlerini kısıtlayacağı çok açık bir durumdur. Bu nedenle ilgili durum bebeğinizi üzmektedir. Bez değiştirmek, pişik durumunda en zorlu işlemlerden birisi olmaktadır. Bebeğiniz bu esnada ağlayabilir ve huysuz olabilir. Pişiğin, iştahı azaltma noktasına kadar bebeğe etkisi olabilmektedir. Bu gibi durumlarda pişik olan bölgeyi rahatlatarak bebeğinize daha ılımlı yaklaşmanız gerekmektedir.

Bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir