Her cilt, yapısına bağlı olarak farklı lekelerin oluşmasına yatkınlık gösterebilir. Cilt lekelerinin oluşmasındaki temel neden, cilde doğal rengini veren melanosit hücrelerindeki düzensizliktir. Bu hücreler, çeşitli dış ya da iç etkenler neticesinde düzensiz üretime geçerler ve cildin kendi renginden daha farklı renklerde tabaka üretilmesine sebep olurlar. Bu durumun sonucunda cildimizin doğal rengine uymayan lekeler oluşmuş olur.
Cilt lekelerinin oluşmasındaki başlıca neden güneştir. Özellikle 11.00 ve 15.00 saatleri arasında herhangi bir koruma olmadan, güneşin altında durmak ciltte koyu ve kahverengi lekelerin oluşmasına neden olur. Eğer bu hücrelere verilen zarar çok fazla olursa cilt kanserine yakalanma ihtimali de artmaktadır. Cilt kanserinin temelinde yatan hastalık, melanosit hücrelerinin hastalıklı davranış sergilemesinden kaynaklanmaktadır.
Cilt Lekesi Türleri Nelerdir?
Cildimizde var olan lekelerin oluşma sebepleri ve zamanlarına göre farklı türleri bulunmaktadır. Ergenlik döneminin en büyük sorunlarından olan akneler, ciltte meydana gelen lekelerin başlıca nedenlerinden biridir. Aknelerin sıkılması ya da tedavi edilmemesi durumunda, akne kaynaklı cilt lekeleri oluşabilir.
Bir diğer cilt lekesi için melazma denilen ve güneş altında oluşan siyah ya da koyu kahverengi olan lekelerdir. Melazma tipi lekelerin oluşmasında güneş yalnızca bir tetikleyicidir ve genellikle doğum kontrol hapları, gebelik, genetik faktörler gibi farklı etkenlerle meydana gelebilir.
Ciltte lekelerin oluşmasına sebep olan bir diğer durum vitiligo hastalığıdır. Vitiligo hastalığında, melanosit hücreleri ölmüştür ya da yeteri kadar üretilememektedir. Bu nedenle ciltte süt beyazı şeklinde lekeler oluşur. Genetik olarak taşınan bir hastalık olduğu düşünülmektedir.
Çiller, doğum lekeleri, ve egzama, sedef gibi çeşitli deri hastalıkları sonucunda ciltte farklı formlarda lekelerin oluştuğu bilinmektedir. Lekelerin temelinde genetik faktörler rol oynasa da doğru bakım ve hedefe yönelik ürünlerin kullanılması neticesinde lekeler mümkün olduğu kadar hafifletilebilmektedir.
Cilt Lekeleri İçin Hangi Yağ Kullanılır?
Kozmetik ürünlerinin pek çoğunda doğal yağların iyileştirici etkisinden faydalanılmaktadır. Cilt lekeleri için başvurulabilecek en iyi yöntemlerden biri de doğal yağlardan faydalanmaktır diyebiliriz. Ancak doğal yağların iyileştirici gücüne inanarak tedavi sürecinde sabırlı olmak gerekir. Çünkü cilt lekeleri oldukça zor tedavi edilen ve uzun süreli, düzenli bakım gerektiren cilt problemlerinden birisidir.
E vitaminin melanin sentezini düzenlediği ve melanosit hücrelerinin doğru bir şekilde çalışmasına yardım ettiği bilindiği için E vitamini açısından zengin olan argan yağı cilt lekeleriyle savaşan doğal yöntemlerden birisidir. Argan yağı ile birlikte ıtır yağıda cilt görünümünü güzelleştirir ve cilt için oldukça faydalıdır. Yüksek oranda E vitamini içeren ve hafif yapısıyla birçok cildin anlaşabildiği üzüm çekirdeği yağı, E vitamini ile birlikte iyileştirici etkisi olan A, B1, B2 ve D vitaminlerini içeren avokado yağı da cilt lekeleriyle savaşmada ve yaşlanma karşıtı etki göstermede oldukça iyi bir tercih olacaktır.
Yorumlar kapatıldı.