İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Çocuk İçin Oyunun Önemi Nedir?

Çocukların gelişimleri ve eğitimleri açısından en önemli zaman aralığı erken çocukluk dönemidir. Dünyayı tanımaya ve deneyimlemeye başladıkları bu dönemde çocukların nasıl yönlendirildiği ve bilgilendirildiği büyük önem taşımaktadır. Bebeklik döneminden itibaren çocuğun dünyayı deneyimlediği her anda ebeveynlere büyük sorumluluklar düşmektedir. Yalnızca onları korumak değil, öğrendikleri ve öğrenmek istedikleri şeylerde yol göstererek destek olmak ve bunu doğru bir şekilde yapmak gerekmektedir. 

Bu gelişme aşamasında çocuğun etkilendiği birçok durum vardır. Çocuklar çevresiyle girdikleri iletişimden, ailelerinden ve hatta oynadıkları oyunlardan dahi etkilenirler. Bu nedenle çocuğun her anında doğru etki ve verimle destek olarak yardımcı olmak gelişimin aşamasının önemli detaylarından biridir. 

Oyun Evresinin Önemi Nedir?

Çocuğun hayata dair düşündüğü ve somut nesneleri tanımlamaya çalıştığı ilk evre oyun evresidir. Peki bu oyun evresinin önemi nedir? Çocuklar oyun esnasında düşünerek hayatla ilgili deneyimlerini pekiştirmeye çalışırlar. Bu nedenle çok fazla oyuncağı olan bir çocuk için odaklanmak ve etkili bir oyun içerisinde olmak mümkün olmayacaktır. Çocukları başarısızlık, iletişim ve hatalarını görme açısından hayata hazırlayan ilk aşamada yine oyundur. Yapabildiklerini ve yapmak istediklerini oyun esnasında fark eden çocuklar için oyunların altında yatan birçok anlam bulunmaktadır. 

Çocukların Yaratıcılığını Geliştiren Oyunlar Nelerdir?

Çocukların yaratıcılık düzeyini geliştirerek dünyaya bakış açılarını çeşitlendirmek için ailecek ya da yalnızca çocuk olarak oynanabilecek birçok oyun bulunmaktadır. Yaratıcılığın gelişmesiyle birlikte çocukların yaş aralığının o oyuna uygun olması ve oyunu anlayabilecek yaşta olması da önemli bir durumdur. Bu nedenle çocuğu geliştirecek ve meraklandıracak olan oyunu en iyi şekilde ebeveynleri bilecektir. 

Genel anlamıyla zihni farklı şekillerde düşünmeye zorlayan oyunlar yaratıcılığı geliştiren oyunlardır. Yaratıcılık dünyasının sınırları olmadığı için bu tür oyunlarda kuralların olmaması gerektiğini dahi söyleyebiliriz. Çünkü katı kurallara bağlı olan oyunlar, çocukların düşüncelerine bir set çekerek yaratıcı düşünmelerinin önüne geçer. 

Çocukların yaratıcılığını destekleyen ve katı kurallara bağlı olmayan oyunlar arasında tasarım oyunlarında bahsedebiliriz. Örneğin evdeki malzemeler yapabileceğiniz kuklalar, tasarım fikirleri ve yaratıcılık gerçekleri açısından çocukların zihinlerini zorlayan bir çalışma olacaktır. Çeşitli malzemelerden yaptığınız birleştirmelerle ve renklerin çeşitliliğinden, kombinasyonlarından faydalanarak tasarımlarınızı özgün ve çeşitli tutarak çocuklarınızın özgürce düşünmesine yardımcı olabilirsiniz. 

Tasarım oyunlarıyla birlikte soru-cevaplara dayalı olan oyunlar ve iletişim içeren oyunlarda çocukların yaratıcılık özelliklerine destek olacaktır. Örneğin çocuklara okuduğunuz bir masalın canlandırmasını yapmak ve çocuktan eklemeler yapmasını istemek, deneme-yanılma oyunları ile çocukların tecrübe edinmesini sağlamak, ilgi alanlarına göre araştırmalar yaparak keşfettiklerini hissettirmek ve hayal güçlerini dışarı vuracak şekilde kendilerini ifade etmelerini sağlamak oyunlar içerisinde olabilecek durumlardan bazılarıdır. 

Kesin ve net bir şekilde bir oyunun yaratıcılığı geliştirdiğini söylemek mümkün değildir. Çünkü her çocuk kendi yeteneklerine ve isteklerine has olarak birer bireydir. Bu nedenle yukarıdaki açıklamaları göz önünde bulundurarak mümkün olduğu kadar çocukları dinleyip oyunlar keşfetmek yaratıcılık açısından en doğrusu olacaktır. 

Yorumlar kapatıldı.