Çocuklarda ve gençlerde davranışsal ve ruhsal hastalıklar sınıfına giren dikkat eksikliği, günümüzde genetik geçişli olarak kabul edilen bir biyolojik hastalıktır. Çocuklarda %8 oranında görülme sıklığı olan bu hastalık, ergenlik dönemindeki kişilerde %6 oranında görülmektedir. Çocukluk çağı hastalığı olarak bilinen dikkat eksikliğinin %4 oranında yetişkinlerde görülme ihtimalide bulunmaktadır.
Dikkat eksikliği, genellikle Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu olarak değerlendirilir. Hiperaktivite bozukluğu, dikkat eksikliğinin önemli bir parçası olmasına rağmen bazı durumlarda yalnızca dikkat eksikliği problemleri olduğu da bilinmektedir. Bununla birlikte Hiperaktivite bozukluğuna sahip olan kişilerde bu hastalığın tanısını koyabilmek daha kolaydır. Yalnızca dikkat eksikliğine sahip olan kişilerin pek çoğu hastalıklarının farkına varmadan hayatlarını sürdürmeye devam etmektedir.
Dikkat Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Dikkat eksiliği, çocukluk döneminin başlarında çok fazla fark edilir bir durum değildir. Asıl dikkat eksikliği belirtileri çocuk okula başladığı zaman kendisini göstermeye başlar. Dikkat eksikliği problemiyle mücadele eden çocuklarda genellikle okul başarısında düşüklük görülür. Çocuklar derse kısa bir süre odaklandıktan sonra dikkatleri dağılır ve genellikle hayallere dalarlar. Anlatılanları dinlemekte güçlük çeken bu çocuklar, kendi dünyalarına kapanarak iletişim kurma isteğinde olmazlar.
Detaylara dikkat vermeyen ve komutlara uyum sağlayamayan dikkat eksikliği bozukluklarına sahip olan kişiler genellikle toplum içinde uyumsuzlukla karşılaşırlar. Günlük rutin işlerini yaparken dahi dikkatleri dağılan bu kişiler ayrıca organizasyon kurma ve bir şeyi düzenli bir şekilde halledebilmekte zorluk çekerler.
Dikkat eksikliği sendorumunun en önemli özelliklerinden birisi de ani yapılan davranışlardır. Detaylara odaklanmakta ve detaylı düşünmekte güçlük çeken bu kişiler genellikle yapacakları eylemlerin sonuçlarını düşünmezler. Bir işi yaparken sabırsız olan çocuklar genellikle sırayı beklemek istemez ve bir şeyin hemen olması için düzeni bozma eğilimi gösterirler. Dinleme konusunda çok da sabırlı olmayan dikkat eksikliği yaşayan bireyler sıklıkla karşısındakinin sözünü keserler.
Dikkat Eksikliğinin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Dikkat eksikliğini tedavi etmekten bahsettiğimiz zaman ilk olarak bu eksikliğin ne seviyede olduğunu iyi bir şekilde tahlil etmemiz gerektiğini söyleyebiliriz. Eğer dikkat eksikliği günlük yaşamı ciddi oranda etkileyen bir problem değil ise ilaçsız tedavi yöntemlerine başvurulabilmektedir. İlaçsız tedavi sürecinde bireye mental ve fiziksel etkinlikler yaptırılır. Aynı zamanda yaşadığı farklılıktan kaynaklı olarak psikolojik destek almakta tedavi sürecini destekleyecek atılımlardan birisidir. İlaçsız tedavide çocuğun aldığı terapi ve destek sürecine ek olarak ebeveynlere de büyük oranda iş düşmektedir. Ailelerin tedavi sürecinde sabırlı ve anlayışlı olarak çocuklarına destek olması gerekir.
Bunlarla birlikte daha ciddi belirtiler gösteren çocuklar için önerilen ilaçlı tedavi yöntemleri de bulunmaktadır. Biyolojik bir hastalık olarak kabul edilen dikkat eksikliğinin bir hekim tarafından reçete edilen ilaçlarla tedavi edilmesi de düşünülebilir. Ailenin, öğretmenlerin ve hekimlerin bir birlik içerisinde tedavi sürecine dâhil olmaları ve sabırlı olmaları oldukça önemlidir.
İlk yorum yapan siz olun