İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kış Çayı Evde Nasıl Yapılır? 

Kış ayının en güzel zamanları, sıcacık fincanları ve mis kokulu çayları elimize alarak havanın soğukluğuna karşı ısınmaya çalıştığımız zamanlardır. Fincanın içerisindeki tat ve sıcaklık bizi hem fiziksel hem de ruhsal olarak dinlendirir. Bitkilerin birlikte harmanlandığı ve hastalıklara karşı da en güzel savunma yöntemlerinden biri olan kış çaylarını evlerinizde kendiniz hazırlamak isterseniz, damak tadınıza göre aşağıdaki tariflerden birini deneyebilirsiniz. 

Kış Çayı Çeşitleri Nelerdir?

Zencefilli Kış Çayı: Bağışıklık güçlendirici ve kanser hücreleriyle birebir savaşan en değerli besinlerden biri olan zencefil, kış çayları en güzel tercihlerden biridir. Ayrıca aroması ve tadıyla da hasta kişilere oldukça iyi gelir. Keskin kokuları ve tatları seven kişiler için zencefilli kış çayının yapılması oldukça basittir. Bunun için, kaynatılmış suyu 5 dakika bekleterek soyulmuş ve yuvarlak olarak dilimlenmiş zencefillerimizi, tarçın ile birlikte sıcak suyun içine ekleyelim. Bitki çayları, çok sıcak olduğu zaman hasta bademciklere daha çok zarar verebilir. Bu nedenle kaynar suya çay yapmak yerine suyu 80 dereceye gelecek şekilde bir süre bekletmek gerekir. Eklediğimiz tarçın ve zencefilin 8-10 dakika kadar demlenmesini bekledikten sonra bol limon sıkarak tüketebilirsiniz. Tercihe göre bal ekleyerek çayınızı tatlandırmayı da deneyebilirsiniz. 

Kaynar (Kış Çayı): Mersin ve Adana gibi güney illerde dövülmüş ceviz dökülerek içilen ve bağışıklık güçlendirici özelliği olan bu çayı da kışın mutlaka denemelisiniz. Bu yöresel çayı yapmak için suyu bir tencereye doldurarak işe başlıyoruz. Ardından bu su içerisine kakule, havlıcan, karanfil, yenibahar tohumu, zencefil, zerdeçal, çubuk tarçın ve bir tutam muskatı rendeleyerek hepsini tencereye ekliyoruz.  Eğer temin edemediğiniz malzemeler olursa elinizde olanları ekleyerek ve damak tadınıza göre eklemeler yaparak da çayınızı yapabilirsiniz. Ancak yöresel tadını almak istiyorsanız bu malzemeleri mutlaka eklediğinizden emin olmalısınız. Suyun içerisine eklediğiniz bu karışımları, kısık ateşte 1 saat kaynattıktan sonra, 1 gece serin bir yerde bekletiyoruz. Bir gece bekleyen karışım üzerine 2 su bardağı su ve şeker ekleyerek yarım saat daha kaynatıyoruz. Ardından çayı süzerek servise hazır hale getirebilirsiniz. Bildiğiniz tüm kış çaylarından çok daha lezzetli ve farklı olacağını garanti edebiliriz. 

Meyveli Kış Çayı: Sıcacık çayınızın içerisine meyvelerden gelen vitaminleri ve aromaları eklemek isterseniz, bu tarif tam size göre olabilir. C vitamini açısından zengin olan portakal, elma, greyfurt ve mandalinayı küp küp doğrayarak bu su dolu tencere içerisine zencefil, zerdeçal, karanfil ve tarçın ile birlikte ekleyin. Karışımı 10 dakika boyunca kaynattıktan sonra 5 dakika dinlendirerek hazır hale getirebilirsiniz. Vitamin deposu bu kış çayını elinizdeki diğer meyvelerle de çeşitlendirerek hazırlayabilirsiniz. 

Kış Çayının Faydaları Nelerdir?  

Soğuk kış aylarının vazgeçilmezi olan kış çayının faydaları:

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir. 
  • Vücut direncini artırır. 
  • Balgam söktürücüdür.  
  • Burun akıntısına faydalıdır.
  • Canlılık ve zindelik sağlar.
  • Sakinleştirici etkiye sahiptir.

Yorumlar kapatıldı.