Konserve nedir? Yazın bahçelerimizde yetişen taze domates, biber ve fasulyeleri kışında kullanmak isteriz. Bu sebzelerin uzun ömürlü olmasını sağlamak için bazı yöntemler vardır. Bu yöntemlerden biri konservelerdir. Konserveler Türk mutfağında sıklıkla karşılaştığımız gıda saklama yöntemidir. Tarihin birçok zamanında karşımıza çıkmaktadır. Büyük bir kolaylık sağlayan bu yöntem savaş zamanlarında bile kullanılmıştır. Buzdolabının icadından önce insanlar, taze gıdaları konserve yapıp saklamışlardır. Böylece hem besin değerini hem de gıdanın tazeliğini korumuş oldular.
Günümüzde konserve şeklinde saklanarak satışa sunulan ya da bizlerin evlerimizde hazırladığı birçok gıda bulunmaktadır. Mısır, bakliyatlar, sebze ve meyveler, ton balıkları bu gıdalara örnektir. Bu sayede sofralarıma bozulmadan ulaşmışlardır.
Konserve olarak saklanmak istenen çeşitli gıdaların çürük olmamasına dikkat etmek gerekir. Çürük malzemeler yerine tazeliği korumak açısından orta olgunlukta malzemeleri kullanmak daha doğru olacaktır.
Konserve Nasıl Yapılır?
Konserve nedir? sorusunu yukarıda cevapladık. Şimdi gelelim konservenin nasıl yapıldığına. Malzemeleri topladıktan ve belirledikten sonra güzelce yıkamak gerekir. Temizlenen sebzeler için sıradaki adım da doğrama vardır. Konserve kabının büyüklüğüne ve malzeme miktarınıza göre sebzeleri dilediğiniz büyüklükte doğramayı tercih edebilirsiniz. Doğranmış sebzeler için ise sırada soteleme aşaması vardır. Konserve içerisindeki gıdanın sotelenerek sıcak bir şekilde kavanozlara dökülmesi en önemli aşamalardan biridir. Sıcak bir şekilde kavanozlara konulması sayesinde daha uzun ömürlü olması sağlanmaktadır.
Sıcak bir şekilde konulan sebzelerden sonra, yeni alınmış kavanoz kapaklarıyla kavanozlar sıkıca kapatılarak ters çevrilir. Herhangi bir akma olması durumunda kavanozun değiştirilmesi gerekmektedir. Eğer akma ya da sızma yapmazsa o zaman konserveniz kış için hazırdır.
Konserve Kavanozu Neden Kaynatılır?
Eğer kısa süre içerisinde konservelerinizi tüketmeyi planlıyorsanız, o zaman muhtemelen kavanoz kaynatmaya gerek duymazsınız. Uzun sürede tüketecekseniz kavanozları kaynatmak sizin için daha profesyonelce bir seçim olacaktır.
Kavanozların steril ve basınçlı olması oldukça önemlidir. Basınçlı olan kavanozlar içerisine hava girmez ve steril ortamdaki konservelerin ömrü daha uzun olur. Havayla teması kesilen besinlerin uzun süre taze kalması sağlanır. İşte tüm bunları sağlamak için konserve kuracağınız cam kavanozları bir süre kaynatmak gerekmektedir.
Kavanozları kaynatmak için büyük bir tencere içerisine koyduğunuz suyun kaynamasını bekleyin. Ardından kaynar suyun içerisine kavanozları ve kapaklarını dikkatlice bırakın. Yaklaşık 45 dakika-1 saat süresince kavanozları kaynatın. Daha sonra dikkatlice tencere içerisinden alarak bir tülbent üzerinde kurumaya bırakın. Kavanoz ve kapaklarınız kuruduktan ve soğuduktan sonra konservelerinizi gönül rahatlığıyla yapabilirsiniz.
Yorumlar kapatıldı.